Finn Bojsen-Møller, Jørgen Tranum-Jensen og Erik Bruun Simonsen

Relevant kursus: Kursus i hoved, hals, bevægeapparatet og det perifere nervesystem

Semesterbrug: 3. sem. BA

Forlag: Munksgaard, Gyldendal

Sprog:Dansk

Sideantal: 392

Udgave: 13.

Udgivet: 2014

ISBN nr.: 9788762809000 

Bevægeapparatets anatomi har været pensumbogen på tredje semester i mange år og den har nu fået et meget tiltrængt opgradering på den grafiske side med 13. udgave.

Bevægeapparatets anatomi definerer pensum og beskriver anatomien inden for bevægeapparatet med hensyn til knogler, muskler, nerver og kar. Tidligere har designet og illustrationerne været kedelige og gammeldags, men de er nu grafisk animeret og farvekodede. Sprødt design med relevante strukturer har nu fået en mere prominerende plads. Vi anbefaler dog at man stadig har et solidt anatomisk atlas ved sin side, da ikke alle strukturer illustreres. 

Kapitlerne i bogen er godt strukturerede og i en meningsfuld rækkefølge. Bogen indleder med et overblik over anatomien og dens terminologi, derefter gennemgås anatomien bag kroppens forskellige dele hver for sig. Hvert kapitel starter indefra med knogler og led og spreder sig ud til muskler, kar og nerver. Denne opstilling af pensum er fornuftig og giver en god fornemmelse af placeringen af de forskellige strukturer i forhold til hinanden.

Selve teksten er svær at læse, idet der er mange fagtermer, som falder i et med brødteksten. Som noget nyt er der nu ordforklaringer med fodnoter, som hjælper til at forstå de til tider ukendte latinske/græske betegnelser. En super tilføjelse, som man ikke finder i de tidlige udgaver! Den sidste del af bogen indeholder et muskelskema, som giver et godt overblik. I dette skema kan man hurtigt danne sig et overblik over musklerne, deres funktion, udspring, tilhæftning og nerveforsyning.

Af alternative bøger kan nævnes Grays Anatomi for Students, men denne er på engelsk og med engelsk normenklatur modsat latin i Finn B. Der findes desuden Thiemes 3 binds-atlas som man til dels også kan læse efter. Dog skal det nævnes, at de ikke er med til at definere pensum, og at der er nogle få uoverensstemmelser med Finn B. 

Hvis man beslutter sig for at købe en ældre udgave er man dog ikke på herrens mark. Indholdet fra 12. til 13. udgave er uændret, men hvis man ønsker et mere moderne design og sprøde billeder som ledsager til de mange timer på læsesalen anbefaler vi at anskaffe sig 13. udgave.

 

Bedømmelse

Layout

Pædagogik

Detaljegrad