Anne Grethe Jurik

Relevant kursus: Kursus i kliniske sygdomsenheder

Semesterbrug: 6. sem. BA

Forlag: FADL’s Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 128

Udgave: 1.

Udgivet: 2002

ISBN nr.: 9788777493546

Brækket arm? No problem. Discloceret skulder? Got it. Gigtforandringer? Nemt.

Basal og klinisk radiologi – Bevægeapparatet giver en basal gennemgang af de radiologiske undersøgelser af bevægeapparatet. Blandt andet traumatiske, degenerative, kræft og infektionsforandringer. 

Bogen er opdelt i en to. Første halvdel er en basal teoretisk gennemgang af forskellige patologiske forandringer, og hvordan de diagnosticeres på radiologiske modaliteter. Teorien er basal, og vi henviser til større radiologiske lærebøger for flere detaljer. Anden halvdel er dedikeret til cases fordelt på de forskellige sygdomsenheder i bevægeapparatet. Hvert tema har adskillige cases med tilhørende billeder og kort sygdomshistorie til at eksemplificere den teori, som tidligere blev gennemgået. Billederne er her sat i førersædet, og der er givet god plads til dem. Svarene på cases er ikke bare et korte stykke tekst men uddybes grundigt med skematiske illustrationer og nogle gange et CT eller MR billede, hvis casen for eksempel var bygget på et røntgenbillede.

Generelt er billederne af høj kvalitet, store og relevante. Hvis der er fokus på små detaljer, er der som regel zoomet ind, så forandringen nemmere kan ses. Nogle gange er der dedikeret to fulde sider blot til billeder af samme forandring, hvilket er super for en radiologibog. Her er ikke blot en wall of text men massere af eksempler. “Monkey see, monkey do” er læreformen.  

Det skal understreges at bogen er supplerende læsning til kursus i diagnostiske fag og ikke fuldt pensumdækkende. Hvis man har interesse for radiologi eller ortopædkirurgi er Basal og klinisk radiologi – Bevægeapparatet en strålende supplerende bog.

Bedømmelse

Layout

Pædagogik

Detaljegrad