Lene Sigaard og Anette Brieghel Birgens

Relevant kursus: 

Semesterbrug:

Forlag: FADL’s Forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 468

Udgave: 1

Udgivet: 2019

ISBN nr.: 978-87-93590-11-3

Kræft – Klinik og sygepleje er en bog for sundhedsfagligt personale, der har interesse i behandlingen og sygeplejen af kræftpatienter. Bogen er hovedsageligt rettet mod sygeplejestuderende eller nyuddannede sygeplejesker med arbejde på onkologisk afdeling. Dog ikke at sige, at man som medicinstuderende ikke kan få noget ud af bogen, selvom denne ikke er pensumdækkende for nogen kurser på studiet. Bogen gennemgår mange aspekter af sygeplejen af kræftpatienter og desuden kommunikationen med patient og de pårørende. Den har gode faktabokse og gode cases til eftertanke og diskussion.

Bogen er delt i tre hoveddele. Første del dækker basal diagnostik og behandling af cancerpatienter, hvilket giver et rigtig godt overblik over de forskellige mest anvendte behandlingsmetoder. Afsnittet er super godt for fagfolk, der ikke kender meget til diagnostik og behandling af cancer, og som har brug for et hurtigt overblik over lægernes valg af behandlingsmetode for de patienter, man kommer i kontakt med.
Anden del indeholder en kort forklaring af de mest almindelige former for cancer. Ved hjælp af forskellige cases forklares det, hvilke problemstillinger og udfordringer patienter og pårørende har i den givne situation. På denne måde kan man som sundhedsfagligt personale reflektere over, hvordan man hjælper patient og pårørende bedst muligt. Casene er specielt gode til samtale og diskussion i grupper, men er også gode til at give et kort indblik i forskellige patientsituationer.
Tredje del indeholder forskellige problemstillinger hos patienter med cancer og deres pårørende, hvilket gør det nemmere at opdage og forstå de problematikker, man kan møde i praksis. Emnerne er beskrevet på en måde, hvor man sagtens kan få stor nytte af at læse det, selvom man ikke nødvendigvis beskæftiger sig med patienter med cancer. Der bliver bl.a. diskuteret emner som psykologiske reaktioner hos patienter, børn som pårørende til terminale patienter og seksualitet.

Alt i alt har bogen nogle gode kapitler, hvor vigtige emner diskuteres, hvilket på mange måder er spændende – og sundt – at få forskellige perspektiver på. Når det er sagt, så skal man virkelig tage de rigtige briller på, hvis man som medicinstuderende skal få det fulde udbytte af bogen. Det må understreges, at bogen er rettet til sygeplejersker og ikke medicinstuderende eller den færdige læge.

Bedømmelse

Layout

Pædagogik

Detaljegrad