B. Baslund, U. Feldt-Rasmussen, J. Kastrup, P. Soelberg Sørensen
Relevant kursus: Kursus i grundlæggende klinik, Kursus og eksamen i intern medicin og kirurgi, Klinisk kursus i medicin
Semesterbrug: 6. sem. BA, 1. sem. KA og 2. sem. KA
Forlag: FADL’s Forlag
Sprog: Dansk
Sideantal: 1184
Udgave: 3
Udgivet: 2020
ISBN nr.: 9788793810044
Tillykke! Du har knoklet dig hele vejen igennem den teoritunge og detaljeprægede del af bacheloren. Nu skal du endelig ud at lege læge. Og hvilken bog ville passe bedre til dette, end den smukke, tunge Medicin-bog (M-bog), som du måske allerede har spottet på hylden hos din praktiserende læge?
Medicin-bogens 3. udgave er blevet opdateret med den nyeste viden inden for de intern medicinske specialer og har også fået en ny, lækker makeover.
Bogen er inddelt i 14 kapitler, hvor hvert kapitel omhandler ét speciale. I starten af de fleste kapitler findes der et indledende afsnit, som beskriver de vigtigste kliniske og parakliniske undersøgelser samt de mest klassiske symptomer. Til sidst i hvert kapitel er der et nyt “test-din-viden”-afsnit med case-baserede spørgsmål. Hvert kapitel er skrevet af en ekspert inden for området, hvilket bemærkes ved en smule forskellige skrivestile. Det er dog ikke særligt generende, og bogens pædagogiske niveau er højt.
Medicin-bogen er både egnet til førstegangslæsning, til brug i løbet af semestret og til oplæsning til eksamen. Den er pensumdækkende på 6. semester af bacheloren, og kan bruges på store dele af kandidatuddannelsen.
Forfatterne bruger tabeller, flowcharts og faktabokse til at illustrere de vigtigste pointer, hvilket giver et godt overblik. Til gengæld er brugen af billeder sparsom, hvilket gør det vanskeligt at forestille sig diverse symptomer og kliniske præsentationer. Illustrationerne er farverige og i høj opløsning. I forhold til “Basisbogen”, som er et alternativ til M-bogen, hælder M-bogen dog mere til den teksttunge side.
M-bogens største svaghed er indholdsfortegnelsen, som i de fleste tilfælde er ubrugelig. Dette kan være en udfordring for 6. semesterstuderende, som har været vant til at bogen følger undervisningen – eller omvendt. Dette betyder, at man nogle gange skal lede efter diagnoser i kapitler, som man troede var pensum på senere semestre. Især her er det besværligt, at indholdsfortegnelsen ikke er særligt udførlig.
M-bogen er den gyldne mellemvej for de studerende – the best of both worlds – som ikke kan overskue at læse de to teksttunge “Medicinsk Kompendium”, og som gerne vil vide lidt mere end det, der står i Basisbogen.
Bedømmelse