Karakterer på medicinstudiet

Karakterer kan have en betydning

Karaktererne på medicin har ikke samme betydning for senere karrieremuligheder og tilgængelige studiejob som på mange andre studier som jura, scient.pol., scient. med flere. Vi slipper derfor i nogen grad for karakterræset, hvilket vi burde sætte mere pris på, end vi gør!!!
Karaktererne på medicin kan dog få betydning i nogle enkelte situationer på dit studie – for eksempel ved forskning, få studenterjobs og udveksling gennem KUs aftaler. Her kan dit gennemsnit være et ud af flere emner, som du bliver vurderet på i forhold til at få selve udvekslingspladsen eller i forhold til fundraising, altså om du får penge til din forskning eller udvekslingstur. Studenter-undervisningsjobs kræver f.eks. ofte et snit over 10 i den pågældende eksamen. Nogle fonde ser gerne et snit på 7 eller derover, mens andre slet ikke kigger på det.

Karakterer er ligegyldige – i mere end én forstand!

Udover ovennævnte har dine karakterer faktisk ingen betydning overhovedet. Hvis du sidder og tænker for dig selv – ‘så jeg kan bare skøjte igennem studiet med 2-taller, såfremt jeg ikke vil lave prægraduat forskning eller på udveksling til Harvard?’, så er svaret unægteligt ja. Vi vil dog gerne understrege, at selvom ingen vil se skævt til dig, fordi du fik et 2-tal i socialmedicin, så håber vi, at dit ambitionsniveau rækker længere. Man kan være uheldig at trække et spørgsmål, man ikke har læst så meget på, men selvom karaktererne er ligegyldige, så er det stof vi læser og lærer langt fra ligegyldigt. Så glem karaktererne og fokuser på at lære det centrale stof, som du senere skal bruge, og som vil gavne dine patienter, at du har læst og lært. Læs for at blive en dygtig læge og ikke for karakteren – det kan nemlig være to forskellige ting! 

Sidder du omvendt og tænker for dig selv: “Yakedi-yak-yak – jeg får altid 10 og 12, og det vil jeg blive ved med, kan du stave til det? Det er kun godt nok, når jeg får 10 eller 12.” Så skal du vide, at du risikerer at sidde utrolig meget på læsesalen – for pensum er til tider umenneskeligt stort, og der er mange detaljer, som du høres i til eksamen, der måske ikke er helt nødvendige at kunne som læge. Desuden kan man også bare være uheldig en gang imellem og der bliver spurgt ind til lige præcist det perifere pensum, du ikke lige har kigget lige så meget på. Vi skal kunne vores ting som læger – ingen tvivl der. Men overvej om det er din tid værd at kunne sindrige detaljer om øregangen, n. radialis forløb etc. – for den tid kunne også være brugt med venner, kæreste, fester, kollegie, hobby, frivilligt arbejde, studiejob og lignende.